Pepparkaksbullar
- 25
- 45 min
- 3 tim
Pepparkaksbullar är vetebullar bakade med den klassiska kryddblandningen som används i pepparkakor. Det ger goda bullar med julkänsla. Gör gärna en rolig julgran av bullarna och ta med till julavslutningen i skolan eller till julfikat på jobbet.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i kall mjölk och vatten. Lägg sedan alla ingredienserna i en bakmaskin. Knåda degen ca 10 minuter på låg hastighet och 2 minuter på medelhastighet, tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Jäs den täckta bulldegen i ca 30 minuter.
-
2
Forma degen till 18 stora och 4 små bullar och lägg på en bakplåt med bakplåtspapper. Forma bullarna till en julgran (beroende på plåtens storlek). Tänk på att bullarna inte ligger för nära varandra, då de jäser och blir större både innan och vid gräddningen.
-
3
Täck plåten med bullarna och låt jäsa i ca 60 – 90 minuter, eller tills bullarna är dubbelt så stora. Värm ugnen till 200 °C med normal över- och undervärme.
-
4
Pensling
Vispa ihop ägg, mjölk och salt. Bullarna kan sedan penslas precis innan gräddning eller direkt när de kommer ut ur ugnen medan de fortfarande är varma. Om de penslas innan de gräddas får de en mörk gyllene färg. Om de penslas efter ugnen kommer bullarna att få en ljusare färg.
-
5
Grädda bullarna i ca 10-15 minuter eller tills de har fått en gyllene färg. Tillagningstiden varierar från ugn till ugn och hur stora du gör bullarna och julgranen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 250 g (ca 2,5 dl) kall mjölk
- 250 g (ca 2,5 dl) kallt vatten
- 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
- 260 g (ca 4,3 dl) florsocker
- 9 g (ca 3 tsk) kardemumma, mald
- 3 g (ca 1 tsk) ingefära, mald
- 3 g (ca 1 tsk) kanel, mald
- 1 g (ca 0,5 tsk) peppar, mald
- 1 g (ca 0,5 tsk) kryddnejlika, mald
- 3 g (ca 0,5 tsk) salt
- 200 g smör, rumstempererat
Pensling
- 50 g (ca 1 st) 1 ägg
- 45 g (ca 3 msk) mjölk
- 1 krm salt