Örtknäcke med surdeg
- 1 st plåt
- 30 min
- 1 tim 15 min
Nyttigt och gott! Det här blir mumma som tilltugg på midsommarafton, som ett schysst tillbehör till sillbuffén eller helt enkelt som ett gott kex till osten. Variera av de örter som du får tag på eller smaksätt med olika kryddor.
Gör så här:
-
1
Koka upp vattnet och slå det över örterna och mixa helt slätt. Låt svalna något och rör sedan ner surdegen.
-
2
Blanda samman alla torra ingredienser i en degskål. Tillsätt de första ingredienserna och arbeta ihop degen.
-
3
Stryk ut degen tunt på bakplåtspapper. Om du vill portionera knäckebrödet direkt genom att gör spår med hjälp av en spatel eller kniv, så blir det enklare att dela dem efter gräddning., eller gör ett stort brytknäcke.
-
4
Grädda i 150 °C i en timme, tag ut och låt svalna.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 200 g (2 dl) vatten
- 3 dl blandade örter, gärna kirskål, basilika eller ramslök
- 180 g (ca 3 dl) vetemjöl
- 112 g (1,5 dl) solrosfrön
- 105 g (1,5 dl) sesamfrön
- 70 g (1 dl) linfrön, krossade
- 90 g (1 dl) rapsolja
- 6 g (1 tsk) salt
Garnering
Servera med en god gubbarröra eller skagenröra