Omega-3 bröd
- 25 min
- 1 tim 50 min
Omega-3 bröd toppat med pumpakärnor, sesamfrön och vallmofrön.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degbunke, slå därefter på 20 °C vatten och rör ut jästen. Tillsätt de rivna morötterna, sirap, salt och de resterade ingredienserna. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakning.
-
2
Kör i maskin med degblandaren ca 5 minuter. Eller dubbla tiden för hand. Låt jäsa i bunken 30 minuter.
-
3
Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen så den blir lätt att forma till en platta, ca 30×40 cm.
-
4
Lägg på en smord eller bakplåtspappersklädd ugnsplåt, 30×40 cm. Låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
-
5
Pensla brödet med lite vatten och strö över toppingen. Grädda ca 35-40 minuter i 175 °C.
-
6
Ta ut och låt vila på galler med bakduk. Skär upp i rutor. Perfekta portionsbröd att frysa in!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten
- 2 st morötter, finrivna
- 60 g (3 msk) brödsirap, ljus
- 6 g (1 tsk) salt
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl
- 22 g (2 dl) mannagryn
- 90 g (ca 1,5 dl) gramhamsmjöl
- 70 g (1 dl) linfrön, krossade
- 6 g (1 msk) brödkryddor
Topping
- 40 g (0,5 dl) pumpakärnor, finhackade
- 16 g (2 msk) sesamfrön
- 8 g (1 msk) vallmofrön, blå