Mandelfyllda lussekatter
- 35 st
- 40 min
- 2 tim 43 min
En klassisk saffransdeg som vi fyllt med en smörig mandelmassa.
Gör så här:
-
1
Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 minuter.
-
2
Lös jästen i mjölken, ca 25 °C .
-
3
Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin och mandelmassa) och blanda i maskinen i ca 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medelhastighet) eller 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg.
-
4
Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen.
-
5
Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 210 °C.
-
7
Dela upp degen i 35 bitar och rulla ut och forma till lussekatter.
-
8
Sätt lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter.
-
9
Blanda mandelmassan med lite smör i taget tills det blir en jämn smet.
-
10
Pensla lussekatterna med äggblandningen och spritsa den blandade mandelmassan (en klick på varje sida istället för där russinen vanligtvis sitter) och toppa med hackad mandel och pärlsocker.
-
11
Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1100 g (19 dl) vetemjöl special
- 250 g (2,5 dl) strösocker
- 200 g (2 dl) smör
- 6 g (1 tsk) salt
- 1 g (2 pkt) saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
- 150 g russin
Fyllning
- 200 g (2 dl) smör, rumstempererat
- 200 g Odense mandelmassa
Topping
- pärlsocker
- mandel, hackad
Pensling
- ägg, uppvispat