Mandelfyllda lussekatter
- 35 st
- 40 min
- 2 tim 43 min
En klassisk saffransdeg som vi fyllt med en smörig mandelmassa.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 minuter.
-
2
Lös jästen i mjölken, ca 25 °C .
-
3
Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin och mandelmassa) och blanda i maskinen i ca 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medelhastighet) eller 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg.
-
4
Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen.
-
5
Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 210 °C.
-
7
Dela upp degen i 35 bitar och rulla ut och forma till lussekatter.
-
8
Sätt lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter.
-
9
Blanda mandelmassan med lite smör i taget tills det blir en jämn smet.
-
10
Pensla lussekatterna med äggblandningen och spritsa den blandade mandelmassan (en klick på varje sida istället för där russinen vanligtvis sitter) och toppa med hackad mandel och pärlsocker.
-
11
Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1100 g (19 dl) vetemjöl special
- 250 g (2,5 dl) strösocker
- 200 g (2 dl) smör
- 6 g (1 tsk) salt
- 1 g (2 pkt) saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
- 150 g russin
Fyllning
- 200 g (2 dl) smör, rumstempererat
- 200 g Odense mandelmassa
Topping
- pärlsocker
- mandel, hackad
Pensling
- ägg, uppvispat