
Mandelfyllda lussekatter
 35 st 35 st
 40 min 40 min
 2 tim 43 min 2 tim 43 min
En klassisk saffransdeg som vi fyllt med en smörig mandelmassa.
Gör så här:
- 
									1
									Blanda ner saffran i spriten och låt dra i ca 20 minuter. 
- 
									2
									Lös jästen i mjölken, ca 25 °C . 
- 
									3
									Tillsätt saffranblandningen och resterande av ingredienserna (ej russin och mandelmassa) och blanda i maskinen i ca 10 minuter (6 minuter sakta och 4 minuter på medelhastighet) eller 20 minuter för hand till en smidig och elastisk deg. 
- 
									4
									Blanda i russinen. De ska bara blandas ner i degen. 
- 
									5
									Täck bunken med plast och låt jäsa ca 30 minuter. 
- 
									6
									Sätt ugnen på 210 °C. 
- 
									7
									Dela upp degen i 35 bitar och rulla ut och forma till lussekatter. 
- 
									8
									Sätt lussekatterna på bakplåtspapper, och låt jäsa på plåt under plast i ca 60-90 minuter. 
- 
									9
									Blanda mandelmassan med lite smör i taget tills det blir en jämn smet. 
- 
									10
									Pensla lussekatterna med äggblandningen och spritsa den blandade mandelmassan (en klick på varje sida istället för där russinen vanligtvis sitter) och toppa med hackad mandel och pärlsocker. 
- 
									11
									Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter. 
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 1100 g (19 dl) vetemjöl special
- 250 g (2,5 dl) strösocker
- 200 g (2 dl) smör
- 6 g (1 tsk) salt
- 1 g (2 pkt) saffran, lägg i blöt med 1 msk sprit
- 150 g russin
Fyllning
- 200 g (2 dl) smör, rumstempererat
- 200 g Odense mandelmassa
Topping
- pärlsocker
- mandel, hackad
Pensling
- ägg, uppvispat




 
					 
					 
					