Lyxiga kanelbullar
- ca 40
- 43 min
- 2 tim 55 min
Här har vi tagit fram ett recept på lyxiga kanelbullar!
Det finns några regler för att lyckas: väg ingredienserna, blanda degen tills den är elastisk, gör en riktigt god fyllning och snåla inte och jäs bullarna ordentligt (gärna i din avstängda ugn med endast lampan på).
I den här kanelbullen har vi gjort en mandelfyllning men tål du inte mandel kan du istället ta lika delar smör och socker och blanda sedan i kanel och lite vaniljsocker och rör till en jämn fyllning.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken och vattnet. Tillrätt resterande ingredienser och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 10 minuter på medelhastighet, tills degen är elastisk och fin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund, lägg tillbaks den i bunken och täck med plast eller bakduk. Låt vila i 30 minuter i rumstemperatur.
-
3
Under tiden som degen vilar blandar vi fyllningen. Blanda ut mandelmassan med visp eller vinge, långsamt, med lite smör i taget. När nu tagit i allt smör tillsätter du resterande ingredienser och blandar till en smet, ca 1 minut på långsam hastighet.
-
4
Ta upp degen och kavla ut den till en stor rektangel. Bred ut fyllningen på degen och ta övre kanten och dra den till den undre kanten av degen.
-
5
Forma till degen lite, den ska vara avlång och jämn. Skär degen i remsor. Snurra en knut och placera den i en bullform.
-
6
Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 60-90 minuter eller under handduk i rumstemperatur 90-120 minuter.
Vispa ihop ägg, vatten och lite salt till en äggstrykning.
-
7
Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 230 °C. Pensla bullarna med äggstrykningen och strö på pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills bullarna har fått en gyllenbrun färg. Har du varmluftsugn räcker 200 °C.
-
8
Man kan om man vill pensla de varma bullarna med en sockerlag. Det är lika delar socker och vatten som kokas i någon minut tills sockret löst sig. Bullarna blir blanka och fina och lite saftigare, men de blir även en aning kladdiga.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 300 g (ca 3 dl) vatten, kallt
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, sval
- 1 080 g (ca 17 dl) vetemjöl special
- 200 g (ca 2 dl) smör, mjukt
- 180 g (ca 2 dl) strösocker
- 9 g (2 tsk) salt
- 10 g (ca 1,5 msk) kardemumma, grovmalen
- 50 g (ca 1 st) ägg
Fyllning
- 350 g Odense mandelmassa
- 250 g smör, mjukt
- 35 g (4,5 msk) kanel
- 20 g (3 msk) vaniljsocker
- 90 g (1 dl) strösocker
Pensling
- 2 ägg, uppvispade med 0,5 dl vatten och en nypa salt
Garnering
- pärlsocker