• Leopardbröd
  • Leopardbröd

    • 1st bröd
    • 1 tim
    • 2 tim 40 min

    Ett roligt bröd som har en aning chokladsmak. Skapa fantastiska mönster som man ser först när man skär upp brödet.

     

    4.5/5

    4 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smällt smöret, tillsätt mjölken och värm till 25 °C. Blanda i jästen och lös den.  

    • 2

      Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en lös smet, blanda ordentligt med t ex en slickepott eller i maskinen några minuter.

    • 3

      Dela degen i 2 delar. Tillsätt kakao och mjölk i ena delen. Lägg den ljusa degen under plast eller bakduk.

    • 4

      Ta bort halva degbiten med kakao och lägg under plast eller bakduk. Färga degen som är kvar med svart hushållsfärg. Lägg sedan den svarta degen under plast eller bakduk.

    • 5

      Låt degarna vila under plast/bakduk i 20-30 minuter.

    • 6

      Dela varje deg i 7 delar, 5 lika stora och 2 som är lite större.

    • 7

      Börja med att forma den bruna degen till avlånga cigarrer.

      Har du en bakform, är det bra att rulla ut bitarna lika långa som bakformen.

    • 8

      Kavla sedan ut den svarta degen så den täcker hela den bruna degen, pensla med lite vatten så degen fäster ordentligt.

    • 9

      Kavla nu ut den ljusa degen och täck över den svarta och bruna.

      Rulla ut bitarna så de blir jämna och fina.

    • 10

      Lägg degbitarna i smord avlång form. Eller sätt brödet på plåt med papper. Har man haft mycket mjöl kan man pensla med lite vatten när man lägger degarna på varandra så de fastnar.

    • 11

      Låt jäsa i ca 60-90 minuter täckt med plast eller bakduk. Det går utmärkt att jäsa i den avstängda ugnen, med lampan på. Tänk på att jäsningen då går lite fortare och tar max 60 minuter.

    • 12

      Sätt ugnen på 270 °C, sänk temperaturen till 220 °C när brödet sätts in i ugnen. Grädda i ca 25 minuter eller tills du har nått en innertemperatur på 96-98 °C.

    • 13

      När brödet är klart, ta ur det ur formen och låt svalna på galler.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 250 g (2,5 dl) mjölk
    • 25 g (1 msk) smör
    • 400 g (ca 6,5 dl) vetemjöl
    • 25 g (2 msk) strösocker
    • 5 g (1 tsk) salt
    • 50 g (1 st) äggula

    Färgning 

    • 18 g (3 msk) kakao
    • 30 g (2 msk) mjölk
    • 1 tsk svart hushållsfärg

    Liknande recept