Lakritsskorpor
- 20-25 per lÀngd
- 1 tim
- 4 tim
Gillar du lakrits ska du verkligen prova dessa underbara lakritsskorpor.
Du bakar enkelt 7 sorters skorpor pÄ surdeg med den hÀr grunddegen. De Àr fantastiskt goda och krispiga. Perfekta att ha pÄ kakfatet, i picknickkorgen eller som present till nÄgon du gillar. Om du hittar en favorit gÄr det sjÀlvklart bra att smaksÀtta hela degen med just den smaken. Hoppa bara över att dela degen i sju bitar och ta sju gÄnger sÄ mycket kryddor att smaksÀtta med.
För ytterligare 6 smaker, sök pĂ„ kolaskorpor, blĂ„bĂ€rsskorpor, pistageskorpor, ingefĂ€ra- och limeskorpor, mandelskorpor, kardemumma- och apelsinskorpor. Samma grunddeg – olika smaksĂ€ttning.
Gör sÄ hÀr:
-
1
VĂ€lj dina 7 favoritsmaksĂ€ttningar â för tips och inspiration sök pĂ„ förslagen ovan.
-
2
Lös jÀsten i mjölk och vatten.
-
3
Blanda alla ingredienser i maskin, 3 minuter lÄngsamt och cirka 8 minuter snabbt eller 15 minuter för hand.
-
4
Ta upp degen pÄ bakbord och dela i 7 delar (245 g styck).
-
5
SmaksĂ€ttning â för en lĂ€ngd (245 g)
Blanda ihop mandelmassa löst med vatten och 1 tsk lakritspulver. Kavla ut degen till en rektangel cirka 20Ă35 cm och bred ut fyllningen. Mortla 4-5 lakritsgodisar, blanda med 0,5 tsk lakritspulver och strö över fyllningen.
-
6
Rulla ihop degen till en lÄng rulle och lyft över hela rullen till en plÄt med papper. LÄt jÀsa i 1,5-2 timmar tÀckt med bakduk eller plast.
-
7
Topping â för en lĂ€ngd (245 g)
Pensla med uppvispat Àgg och strö topping över hela lÀngden.
-
8
GrÀdda lÀngderna i 190 °C cirka 12 minuter. LÄt svalna ordentligt. De kan stÄ till dagen efter men bör dÄ tÀckas eller plastas in.
-
9
SkÀr 1,5 cm breda bitar av alla lÀngder. StÀll bitarna med lite mellanrum och torka i ugn pÄ cirka 150 °C i ungefÀr 15 minuter. Om de inte blir riktigt torra lÄt dem stÄ över natten i avstÀngd ugn med öppen ugnslucka.
Tips! Behöver du lite hjÀlp pÄ traven eller vill lÀra dig mer sÄ kolla gÀrna in vÄr Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Grunddeg
- 25 g (1/2 pkt) KronJÀst för Söta Degar, fÀrsk
- 150 g (1 pÄse) KronJÀst Surdeg Fullkornsvete
- 875 g (ca 14,5 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 1,5 dl) mjölk, ljummen
- 100 g (ca 1 dl) vatten, ljummet
- 150 g (ca 1,5 dl) strösocker
- 150 g smör, mjukt
- 100 g (ca 2 st) Àgg
- 12 g (ca 2 tsk) salt
- 5 g (ca 1 tsk) vaniljarom
SmaksÀttning lakrits
För 1/7 av degen. Vill du ha samma smaksÀttning pÄ hela grunddegen ta nedanstÄende ingredienser x 7.
- cirka 245 g grunddeg
- 35 g Odense mandelmassa
- 2 tsk vatten
- 3 g (ca 1,5 tsk) lakritspulver
- 4-5 hĂ„rda lakritsgodisar med pulverÂ
Â
Topping lakrits
För 1/7 av degen. Vill du ha samma topping pÄ hela grunddegen ta nedanstÄende ingredienser x 7.
- 35 g (ca 2,5 msk) strösocker
- 3 g (ca 1 tsk) lakritspulver
- 50 g (ca 1 st) Àgg