Kriss veka baguetter
- 4 st stora 8 st små
- 30 min
- 4 tim
Detta recept kommer från Maries goda vän Kriss. Degen är mycket vek och måste hanteras varsamt, så att alla fina bubblorna behålls i brödet. Vill du baka effektivt kan du köra ihop degen och låt den vila i kylen till dagen därpå. Då behöver du bara dela degen i bitar, försiktigt, och grädda direkt! Smidigare bakning får man leta efter.
Gör så här:
-
1
Kör samman alla ingredienser i ca 13 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
2
Låt degen vila i en stor bunke eller plastback med olja ca 2-3 timmar.
-
3
Häll försiktigt ut degen på mjölat degbord och kubba (bagarspråk för ”dela i bitar”) försiktigt upp degen med en degskrapa. Lägg bitarna i rännor i bakplåtspapper (se bild) och jäs ytterligare en stund, ca 30-60 minuter.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C.
-
5
Grädda direkt på baksten eller på het plåt, ca 10-15 minuter. Brödet ska ha fått rejält med färg och vara krispiga.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete eller Råg
- 650 g (ca 6,5 dl) vatten, kallt
- 640 g (ca 10,5 dl) vetemjöl, special
- 100 g (ca 1, 3/4 dl) grahamsmjöl
- 15 g (ca 2,5 tsk) salt