• Klassiska kanelbullar
  • Klassiska kanelbullar

    • 24
    • 30 min
    • 2 tim 10 min

    Alla har vi olika favoriter av vetebullar – men vad slår en galet god kanelsnurra och ett glas kall mjölk?

    3.41/5

    382 Röster

    Hoppas det smakade bra!

    Kul att du vill visa vad du tycker,
    klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!

    • Meh

    • Nja

    • Ok

    • Bra

    • Wow!

    Gör så här:

    • 1

      Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.

    • 2

      Värm mjölken till fingervarm, 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en glansig yta.

    • 4

      Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60-90 minuter.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-7 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk. Servera med kall mjölk!

    Tips!

    • Prova att strö över lite farinsocker vid fyllningsmomentet. Det ger en extra god smak! 
    • Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 500 g (5 dl)mjölk
    • 900 g (15,5 dl) vetemjöl
    • 100 g (1 dl) strösocker
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 3-6 g (1-2 tsk) kardemumma, grovmald
    • 150 g smör, mjukt

    Fyllning

    • 100 g smör, mjukt
    • 75 g (0,75 dl) strösocker
    • 12 g (2 msk) kanel, mald

    Pensling

    • ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept