Klassiska kanelbullar
- 24
- 30 min
- 2 tim 10 min
Alla har vi olika favoriter av vetebullar – men vad slår en galet god kanelsnurra och ett glas kall mjölk?
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.
-
2
Värm mjölken till fingervarm, 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en glansig yta.
-
4
Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60-90 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-7 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk. Servera med kall mjölk!
Tips!
- Prova att strö över lite farinsocker vid fyllningsmomentet. Det ger en extra god smak!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl)mjölk
- 900 g (15,5 dl) vetemjöl
- 100 g (1 dl) strösocker
- 6 g (1 tsk) salt
- 3-6 g (1-2 tsk) kardemumma, grovmald
- 150 g smör, mjukt
Fyllning
- 100 g smör, mjukt
- 75 g (0,75 dl) strösocker
- 12 g (2 msk) kanel, mald
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker