Klassiska kanelbullar
- 24
- 30 min
- 2 tim 10 min
Alla har vi olika favoriter av vetebullar – men vad slår en galet god kanelsnurra och ett glas kall mjölk?
Gör så här:
-
1
Häll det mesta av mjölet samt sockret, salt och kardemumma i matberedarens skål. Klicka i smör och smula jästen över.
-
2
Värm mjölken till fingervarm, 25 °C. Häll mjölken över ingredienserna i skålen och bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen jäsa under bakduk i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. När den är färdigjäst har den en glansig yta.
-
4
Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Dela degen i två delar. Kavla ut en degbit i taget till en avlång platta. Bred smör över hela degplattan, strö över socker och kanel. Rulla samman degplattan. Skär varje rulle i ca 15 bitar. Ställ dem med snittytan uppåt i formarna. Täck med bakduk och låt jäsa ca 60-90 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med ägget som du vispat samman. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen. Låt bullarna grädda 5-7 minuter tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under en bakduk. Servera med kall mjölk!
Tips!
- Prova att strö över lite farinsocker vid fyllningsmomentet. Det ger en extra god smak!
- Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl)mjölk
- 900 g (15,5 dl) vetemjöl
- 100 g (1 dl) strösocker
- 6 g (1 tsk) salt
- 3-6 g (1-2 tsk) kardemumma, grovmald
- 150 g smör, mjukt
Fyllning
- 100 g smör, mjukt
- 75 g (0,75 dl) strösocker
- 12 g (2 msk) kanel, mald
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker