Kardemummaknutar med citron och lime
- ca 40 st
- 40 min
- 3 tim
Sötma, syrlighet och kardemumma skapar en fantastisk smakkombination i dessa knutar.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Lägg alla de torra ingredienserna i en bakmaskin tillsammans med det rumstempererade smöret och den upplösta jästen. Knåda degen i maskinen på medelhastighet i ca 10 minuter tills degen är slät och släpper från skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand. Täck över degen med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
2
Under tiden gör du fyllningen. Blanda ihop rumstempererat smör, vaniljsocker och hälften av det rivna citron- och limeskalet. Blanda resten av skalet med sockret till penslingen och ställ åt sidan.
-
3
Kavla ut degen till en rektangel ca 45×30 cm. Bre citrussmöret över rektangeln, vik dubbel och skär ut 1,5 cm breda remsor. Det ska bli ca 40 stycken.
-
4
Snurra remsorna och linda två gånger runt pekfingret och långfingret. Vik och fäst änden underst. Lägg knutarna i muffinsformar som i sin tur läggs i aluminiummuffinsformar för stöd så att de behåller sin form under gräddningen. Såklart fungerar det utan, men knutarna blir inte lika hållbara och enhetliga i sin form. Plasta över knutarna och jäs i ca 60-90 minuter eller tills de är dubbelt så stora. Värm ugnen till 200 °C.
-
5
Grädda knutarna i ca 8-10 minuter i mitten av ugnen eller tills de har en fin gyllene färg. Pensla knutarna med det uppvispade ägget så snart de kommer ut ur ugnen och strö sedan över sockerblandningen med lime- och citrusskalet.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för söta degar
- 1000 g (ca 16,7 dl) vetemjöl
- 180 g (ca 2,1 dl) strösocker
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 6 g (ca 2 tsk) kardemumma, mald
- 180 g smör, rumstempererat
- 500 g (ca 5 dl) vatten, kallt
Fyllning
- 75 g smör, rumstempererat
- 13,5 g (ca 1 msk) vaniljsocker
- 86 g (ca 1 dl) strösocker
- rivet skal från 1/2 citron och 1/2 lime
Topping
- 85-80 g (ca 1 dl) pärlsocker eller strösocker
- rivet skal från 1/2 citron & ½ lime
Pensling
- 50 g (ca 1 st) ägg, uppvispat