• Kalljästa rågfrallor med smak av anis och kummin
  • Kalljästa rågfrallor med smak av anis och kummin

    • Ca 18-20 st
    • 30 min
    • 8 tim 15 min

    Att kunna kalljäsa sin deg ger en härlig känsla då man ju förlänger hela bakprocessen. Njut av dessa godingar med smak av kummin och anis.

    0/5

    0 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen och lägg i en bunke eller degblandare, tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.

    • 2

      Blanda i honung, olivolja, salt, anis och kummin. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda till en smidig deg, ca 5 minuter.

    • 3

      Täck degen, eller ställ i plastpåse och låt jäsa svalt i kylskåp under natten.

    • 4

      Tag upp degen, lägg på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora bitar. Dela var del i ca 10 bitar. Rulla till runda små bullar och lägg på bakplåtspapper på 2 plåtar.

    • 5

      Sätt ugnen på 210 °C varmluft (ca 225 °C vanlig ugn).

    • 6

      Låt bullarna vila under bakduk i 30 minuter.

    • 7

      Pensla med vatten, strö över flingsalt och pudra över lite mjöl.

    • 8

      Grädda plåtarna i ca 14 min eller tills de fått fin färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C.

    • 9

      Låt svalna på galler under bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 525 g (ca 5 dl) vatten, kallt 
    • 20 g (ca 1 msk) honung
    • 15 g (ca 2 msk) olivolja
    • 5 g (ca 1 tsk) salt
    • 3 g (ca 2 tsk) hel anis, mortlad
    • 3 g (ca 2 tsk) hel kummin, mortlad
    • 620 g (ca 10 dl) rågsikt

    Pensling

    • 2 msk vatten

    Garnering

    • 2 g (1 tsk) flingsalt
    • mjöl, att pudra över

    Liknande recept