Kalljästa rågfrallor med smak av anis och kummin
- Ca 18-20 st
- 30 min
- 8 tim 15 min
Att kunna kalljäsa sin deg ger en härlig känsla då man ju förlänger hela bakprocessen. Njut av dessa godingar med smak av kummin och anis.
Gör så här:
-
1
Smula jästen och lägg i en bunke eller degblandare, tillsätt vatten och rör om så att jästen löser sig.
-
2
Blanda i honung, olivolja, salt, anis och kummin. Tillsätt mjölet, lite i taget och blanda till en smidig deg, ca 5 minuter.
-
3
Täck degen, eller ställ i plastpåse och låt jäsa svalt i kylskåp under natten.
-
4
Tag upp degen, lägg på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora bitar. Dela var del i ca 10 bitar. Rulla till runda små bullar och lägg på bakplåtspapper på 2 plåtar.
-
5
Sätt ugnen på 210 °C varmluft (ca 225 °C vanlig ugn).
-
6
Låt bullarna vila under bakduk i 30 minuter.
-
7
Pensla med vatten, strö över flingsalt och pudra över lite mjöl.
-
8
Grädda plåtarna i ca 14 min eller tills de fått fin färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C.
-
9
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 525 g (ca 5 dl) vatten, kallt
- 20 g (ca 1 msk) honung
- 15 g (ca 2 msk) olivolja
- 5 g (ca 1 tsk) salt
- 3 g (ca 2 tsk) hel anis, mortlad
- 3 g (ca 2 tsk) hel kummin, mortlad
- 620 g (ca 10 dl) rågsikt
Pensling
- 2 msk vatten
Garnering
- 2 g (1 tsk) flingsalt
- mjöl, att pudra över