• Italienska focaccia
  • Italienska focaccia

    • 30 min
    • 2 tim 40 min

    Focaccia är ett italienskt vetebaserat matbröd som kryddas med salt. Kan även kryddas med rosmarin eller andra kryddor. Toppa med dina favoriter.

    3.37/5

    535 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt, olja och mjöl.

    • 2

      Arbeta till en smidig och blank deg, ca 7 minuter i maskin eller 12 minuter för hand.

    • 3

      Låt degen jäsa övertäckt med plast i ca 1 timme.

    • 4

      Dela upp degen i 12 st lika stora bitar. Rulla bitarna runda och låt vila en stund övertäckta med en bakduk.

    • 5

      Kavla ut bitarna, ca 15 cm i diameter, och sätt av på två plåtar med bakplåtspapper.

    • 6

      Täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 °C.

    • 7

      Pensla bröden rikligt med olivolja och tryck gropar i bröden med fingrarna.
      Lägg på din topping och ev. lite pesto.

    • 8

      Sätt in bröden i ugnen. Sänk temperaturen till 220 °C och grädda i ca 10 minuter.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 30 g (3/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 600 g (6 dl) vatten, fingervarmt
    • 9 g (1,5 tsk) salt
    • 7 g (0,5 dl) olivolja
    • 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
    • 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special

    Topping

    Förslag på topping:

    • oliver, fetaost, soltorkade tomater eller små bitar salami.
    • rosmarin, pesto.

    Pensling

    • 90 g (1 dl) olivolja

    Liknande recept