Italienska focaccia
- 30 min
- 2 tim 40 min
Focaccia är ett italienskt vetebaserat matbröd som kryddas med salt. Kan även kryddas med rosmarin eller andra kryddor. Toppa med dina favoriter.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter salt, olja och mjöl.
-
2
Arbeta till en smidig och blank deg, ca 7 minuter i maskin eller 12 minuter för hand.
-
3
Låt degen jäsa övertäckt med plast i ca 1 timme.
-
4
Dela upp degen i 12 st lika stora bitar. Rulla bitarna runda och låt vila en stund övertäckta med en bakduk.
-
5
Kavla ut bitarna, ca 15 cm i diameter, och sätt av på två plåtar med bakplåtspapper.
-
6
Täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 °C.
-
7
Pensla bröden rikligt med olivolja och tryck gropar i bröden med fingrarna.
Lägg på din topping och ev. lite pesto. -
8
Sätt in bröden i ugnen. Sänk temperaturen till 220 °C och grädda i ca 10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 30 g (3/5 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 600 g (6 dl) vatten, fingervarmt
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 7 g (0,5 dl) olivolja
- 240 g (ca 4 dl) durumvetemjöl
- 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special
Topping
Förslag på topping:
- oliver, fetaost, soltorkade tomater eller små bitar salami.
- rosmarin, pesto.
Pensling
- 90 g (1 dl) olivolja