Grytbröd med havregryn
- 1 bröd
- 40 min
- 15 tim
Grytbröd är perfekt att göra om du inte har en bakmaskin och har svårt att knåda en deg för hand. Med kallt vatten och mindre mängd jäst får degen jäsa under lång tid och utveckla goda smaker och aromer. Det här receptet passar bra till en järn- eller lergryta med en diameter på 22-24 cm. Grytan du använder ska tåla 250 °C och ha ett tillhörande lock.
Gör så här:
-
1
Rosta havregryn lätt i ugnen på 200 °C.
-
2
Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i honung, sirap/socker och tillsätt sedan resterande ingredienser. Degen bör endast röras om för hand och blir ganska lös.
-
3
Täck degen med plastfilm och låt vila i 12-14 timmar i rumstemperatur.
-
4
Förvärm ugnen till 250 °C med vanlig över- och undervärme, sätt in grytan med lock i ugnen så att den blir varm.
-
5
Lägg ut degen på en mjölad bakplåt, och låt degen flyta ut över plåten. Vik in degen från kanterna mot mitten och strö över mer mjöl om det behövs. Upprepa tills du får en fin form på brödet. Lyft snabbt upp brödet med skarven nedåt i den heta grytan. Strö lite mjöl i botten av grytan för att undvika att brödet fastnar.
-
6
Sätt grytan med locket längst ned i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Ta brödet ur grytan och grädda det i ytterligare 10-15 minuter på gallret i ugnen. Knacka försiktigt under brödet. Om du hör ett ihåligt ljud är brödet klart. Du kan också använda en stektermometer. När kärntemperaturen inuti brödet är mellan 96-97 °C, är det klart. Låt brödet svalna på ett galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 3 g KronJäst för Matbröd, färsk
- 350 g (3,5 dl) vatten
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
- 150 g (ca 2 dl) rågmjöl
- 50 g (1,5 dl) havregryn, lätt rostade
- 6 g (1 tsk) salt
- 21 g (1 msk) honung, ljus sirap eller strösocker