
Grumpy Graham
35 st
50 min
3 tim
Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig yta! Det är dessutom ett praktiskt bröd – då det håller länge utan att börja smula.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser, förutom saltet och solrosfröna. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt saltet och knåda degen några minuter. Tillsätt solrosfröna precis i slutet.
-
2
Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter.
-
3
Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till.
-
4
Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
-
5
Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275°C. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
-
6
Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230 °C. Grädda i cirka 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 120 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 26 g (2 msk) olivolja
- 12 g (1,5 dl) solrosfrön
Topping
- vallmofrön
Pensling
- vatten