Grumpy Graham
- 35 st
- 50 min
- 3 tim
Ett hejdlöst gott surdegsbröd med krämigt inre och frasig yta! Det är dessutom ett praktiskt bröd – då det håller länge utan att börja smula.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser, förutom saltet och solrosfröna. Knåda i maskin 3 minuter långsamt och 6 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt saltet och knåda degen några minuter. Tillsätt solrosfröna precis i slutet.
-
2
Lägg degen i en oljad större bunke då den gärna vill ha lite utrymme att jäsa på. Täck den även med plast eller bakduk och låt vila i 40 minuter.
-
3
Vik in kanterna mot mitten, vänd på degen och låt den ligga 40 minuter till.
-
4
Vänd försiktigt upp degen på mjölat bord och dela i 35 bitar. Fördela bitarna på plåtar med bakplåtspapper. Ställ plåtarna i en avstängd ugn med endast lampan på och låt jäsa i 50 minuter, eller jäs i rumstemperatur täckta med bakduk i 80 minuter.
-
5
Ta ut plåtarna ur ugnen och sätt ugnen på 275°C. Låt bröden stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
-
6
Pensla bröden med vatten och strö på vallmofrön. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk temperaturen till 230 °C. Grädda i cirka 8-10 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl special
- 120 g (ca 2 dl) grahamsmjöl
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 26 g (2 msk) olivolja
- 12 g (1,5 dl) solrosfrön
Topping
- vallmofrön
Pensling
- vatten