Glutenfritt brytbröd
- 1 form/ ca 25 bitar
- 30 min
- 2 tim 30 min
Ibland blir man förvånad av hur lätt och gott det kan vara att göra ett glutenfritt bröd. Detta plåtbröd är dessutom perfekt att servera till middagen.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en deg. Lägg de torra ingredienserna i en bakmaskin och tillsätt vätskan. Knåda degen i ca 5-10 minuter på låg hastighet. Dubbla tiden om du knådar för hand
-
2
Täck över skålen med plast eller bakduk och låt jäsa i ca 60 minuter tills degen är ca 30% större. Värm ugnen till 230 °C.
-
3
Dela upp degen i 25 lika stora bitar. Rulla till runda bullar och placera i en smörjd liten ugnsfast form ca 20-30 cm i diameter med plats för de 25 bitarna. Tänk på att bullarna jäser till ungefär dubbel storlek. Täck formen och låt vila i ca 40 minuter.
-
4
Pensla med det uppvispade ägget och strö över lin- och solrosfrön. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 30-40 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 750 g (7,5 dl) vatten, kallt
- 2 st äggvitor
- 40 g (0,5 dl) raps- eller solrosolja
- 21 g (1 msk) sirap, ljus eller honung
- 200 g (ca 3 dl) rårismjöl
- 150 g (ca 2 dl) bovetemjöl
- 50 g (ca 0,7 dl) majsmjöl
- 50 g (ca 0,7 dl) maizena
- 35 g (0,6 dl) fiberhusk
- 12 g (2 tsk) salt
Pensling
- ägg, uppvispat
Garnering
- lin- och solrosfrön