Glutenfritt bröd i långpanna
- 1 plåt
- 45 min
- 1 tim 35 min
Ett glutenfritt lättbakat bröd som man bakar i långpanna och skär i önskad storlek efter gräddning. Ett saftigt och gott bröd som passar även för den som tål gluten.
Otroligt lättbakat då man bara trycker ut degen i en långpanna efter första jäsningen och låter den jäsa klart, toppa gärna brödet med lite glutenfria havregryn.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken. Blanda ner havregryn och fiberhusk och låt stå i 15 minuter.
-
2
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ca 2-3 minuter så smeten blir jämn och lite luftig. Här kan man blanda för hand med visp eller slev eller använda maskinen med en vinge.
-
3
Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen jäsa i din avstängda ugn i ca 30 minuter.
-
4
Skrapa ut degen på en långpanna med bakplåtspapper. Blöt händerna och tryck försiktigt ut degen med händerna så degen är ca 5 cm från kanterna.
-
5
Ställ plåten i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 45 minuter. Ta ut plåten i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Pensla brödet med lite vatten och strö på lite glutenfria havregryn. Sätt in brödet i ugnen, sänk direkt till 220°C och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Låt brödet svalna och skär i önskade bitar.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
- 150 g smör, mjukt
- 150 g (4,3 dl) havregryn, glutenfria
- 140 g (ca 2,3 dl) bovetemjöl
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 10 g (1 msk) fiberhusk
- 50 g (ca 0,9 dl) maizenastärkelse
- 60 g (3 msk) sirap, mörk
- 1 tsk xantangummi
Topping
- havregryn, glutenfria
Pensling
- vatten