
Glutenfritt bröd i långpanna
1 plåt
45 min
1 tim 35 min
Ett glutenfritt lättbakat bröd som man bakar i långpanna och skär i önskad storlek efter gräddning. Ett saftigt och gott bröd som passar även för den som tål gluten.
Otroligt lättbakat då man bara trycker ut degen i en långpanna efter första jäsningen och låter den jäsa klart, toppa gärna brödet med lite glutenfria havregryn.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i mjölken. Blanda ner havregryn och fiberhusk och låt stå i 15 minuter.
-
2
Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ca 2-3 minuter så smeten blir jämn och lite luftig. Här kan man blanda för hand med visp eller slev eller använda maskinen med en vinge.
-
3
Täck bunken med plast eller bakduk och låt degen jäsa i din avstängda ugn i ca 30 minuter.
-
4
Skrapa ut degen på en långpanna med bakplåtspapper. Blöt händerna och tryck försiktigt ut degen med händerna så degen är ca 5 cm från kanterna.
-
5
Ställ plåten i din avstängda ugn med endast lampan på i ca 45 minuter. Ta ut plåten i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.
-
6
Pensla brödet med lite vatten och strö på lite glutenfria havregryn. Sätt in brödet i ugnen, sänk direkt till 220°C och grädda i ca 20 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg. Låt brödet svalna och skär i önskade bitar.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (½ pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
- 150 g smör, mjukt
- 150 g (4,3 dl) havregryn, glutenfria
- 140 g (ca 2,3 dl) bovetemjöl
- 9 g (1,5 tsk) salt
- 10 g (1 msk) fiberhusk
- 50 g (ca 0,9 dl) maizenastärkelse
- 60 g (3 msk) sirap, mörk
- 1 tsk xantangummi
Topping
- havregryn, glutenfria
Pensling
- vatten