Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp vatten och slå det över rågen. Låt stå till nästa dag.
-
2
Dag 2
Blanda de torra ingredienserna. Rör ut jästen i vattnet, 25 °C. Tillsätt skållningen från dag 1 och övriga ingredienser, förutom russin och salt.
-
3
Knåda i maskin i ca 3 minuter långsamt, tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter på medelhastighet. Dubbla tiden om du knådar för hand. Tillsätt russin. De ska bara blandas in i degen. Täck med plast och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C och ställ samtidigt in en form med 0,5 L vatten. Låt formen stå kvar under hela bakningen.
-
5
Dela upp degen i bitar och forma till 2 bröd. Pensla med vatten och doppa i fröblandningen. Täck med plast och låt jäsa i ca 60 minuter.
-
6
Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 210 °C och grädda ca 35-40 minuter. Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Skållning
- 500 g (5 dl) vatten, 100 °C
- 250 g (2 dl) klippt råg/rågkross
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (2,5 dl) vatten
- 660 g (ca 11 dl) vetemjöl special
- 150 g (ca 2,5 dl) rågmjöl, grovt
- 140 g (1 dl) sirap, mörk
- 25 g (2 msk) margarin
- 12 g (2 tsk) salt
- 200 g (3 dl) russin
Topping
- solrosfrön, linfrön och sesamfrön, blandat