Franska baguetter
- 4 baguetter
- 30 min
- 23 tim 50 min
Frankrike är baguettens hemland! Passar till flertalet rätter eller bara som en enkel macka med ett gott pålägg.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt därefter mjölet. Blanda ihop till en lös deg och täck med plast och låt sedan jäsa i kylskåpet över natten.
-
2
Dag 2
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt degen från dag 1. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen i maskin i 6-7 minuter till en blank och elastisk deg. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen får gärna vara lös, men inte kladdig. Låt jäsa i bunken övertäckt med plast i ca 2 timmar.
-
3
Dela degen i 4 avlånga bitar, och forma de försiktigt till baguetter. Strö lite mjöl över baguetterna, så att de får ett ”lantligt” utseende.
-
4
Lägg baguetterna på plåt som belagts med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa i drygt 1 timme.
-
5
Sätt ugnen på 240 °C och sätt in en form med 0,5 L vatten i botten av ugnen. Snitta baguetterna och spraya med vatten.
-
6
Sätt in baguetterna och sänk temperaturen till 210 °C. Grädda i ca 25 minuter. Låt formen med vatten stå i ugnen under bakningen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1 – Fördeg
- 5 g KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) vatten, kallt
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
Dag 2
- 15 g (ca 1/3 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 300 g (3 dl) vatten, kallt
- 17 g (1 msk) salt
- 15 g (1 msk) strösocker
- 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special