Energibröd
- 2 bröd
- 45 min
- 4 tim 20 min
Bröd fullt av energi.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Blötlägg havrekross, linfrön, solroskärnor och rågmjöl i 6 dl av det varma vattnet och låt sedan svalna.
-
2
Lägg russinen i 2 dl hett vatten. Låt dem svalna och mixa dem sedan med en stavmixer. Blanda sedan ner russinsmeten i grynblandningen.
-
3
Lös upp jästen i det kalla vattnet och blanda ner gryn- och russinblandningen, vetemjöl, rågsikt, havrekli, salt, koriander och fänkål.
-
4
Kör degen i ca 10 minuter på medelhastighet i maskin eller 20 minuter för hand och låt den därefter vila i 90 minuter.
-
5
Smörj två brödformar och sprid ut solroskärnor i botten. Fyll formarna till två tredjedelar med deg och lägg över ett bakplåtspapper.
-
6
Sprid ut solroskärnor på bakplåtspapper och klicka ut degen som blir över. Låt småbröden vila i 20 minuter och grädda dem sedan i 240 °C grader i 20 minuter.
-
7
Strö lite havrekli över formbröden och grädda dem sedan i 220 °C i 70 minuter i nedre delen av ugnen.
-
8
Ta ut bröden ur ugnen och ta bort formarna. Sänk temperaturen till 170 °C. Lägg bröden på ett galler och grädda dem i ytterligare 20 minuter. Bröden blir smaskigast om de får vila ett dygn.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 75 g (1,5 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 140 g (2 dl) havrekross eller rågkross
- 70 g (1 dl) linfrön, hela
- 150 g (2 dl) solroskärnor
- 120 g (ca 2 dl) rågmjöl, grovt
- 800 g (8 dl) vatten, kokhett
- 120 g (ca 2 dl) russin
- 100 g (1 dl ) vatten, kallt
- 480 g (ca 8 dl) vetemjöl special
- 240 g (ca 4 dl) rågsikt
- 45 g (ca 1 dl) havrekli
- 30 g (1,5 msk) salt, finmalet havssalt
- 10 g (1 msk) koriander, krossad
- 10 g (1 msk) fänkål, krossad