Dinkellimpa med chiafrön
- 2 st bröd
- 25 min
- 3 tim
Bröd bakat på dinkelmjöl ger ett välsmakande och fylligt bröd. I det här receptet har det även adderats chiafrön, havregryn och andra näringsrika kärnor. Dessutom ett supergott halvgrovt bröd du kan baka utan bakmaskin, eftersom brödet inte behöver knådas. All utrustning du behöver är en skål att blanda degen i och två brödformar.
Gör så här:
-
1
Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt resterande ingredienser och rör om med en slev. Degen ska vara ganska lös. Täck bakskålen med plast och låt jäsa i ca 30-45 minuter.
-
2
Dela upp degen i två smörjda brödformar och låt jäsa ytterligare 45 minuter. Värm ugnen till 225 °C, normal över- och undervärme.
-
3
Sätt formarna i nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40-45 minuter. Ta ut bröden från formarna och grädda dem i ytterligare ca 20 minuter på ett galler. Var försiktig – det är väldigt varmt. Låt bröden svalna på gallret efter gräddning.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 950 g (9,5 dl) vatten, ljummet
- 650 g (ca 10,8 dl) dinkelmjöl, siktat
- 250 g (ca 4,2 dl) dinkelmjöl, fullkorn
- 60 g (1 dl) pumpafrön, spara lite till garnering
- 60 g (1 dl) solroskärnor, spara lite till garnering
- 50 g (0,8 dl) chiafrön, spara lite till garnering
- 50 g (1,5 dl) havregryn, lätt rostade
- 6 g (ca 1 tsk) salt
Garnering
- pumpafrön
- solroskärnor
- chiafrön