
Dinkelbröd med valnöt, fänkål och torkad aprikos
2 bröd
25 min
2 tim
Ett mustigt bröd med dinkel, fänkål, valnötter och torkad aprikos. En lite annorlunda brödvariant på julbordet.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt salt och 25 °C vatten, rör tills jästen löst sig. Tillsätt valnötter, aprikos, fänkål och mjölet, lite i taget.
-
2
Blanda till en smidig deg i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
-
3
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luftbubblor. Dela degen i 2 lika stora delar, rulla till avlånga bröd.
-
4
Sätt ugnen på 200 °C. Lägg bakplåtspapper i 2 brödformar med måtten, ca 9×27 cm. Lägg degarna i formarna och låt jäsa i ca 20 minuter under bakduk.
-
5
Pensla med vatten och tryck ner grovhackade valnötter och torkade aprikoser. Tryck ner dem ordentligt i degen, annars är det lätt att de sticker upp ovan brödets yta under gräddningen och risken är att de bli brända.
-
6
Strö över flingsalt och lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 760 g (7,6 dl) vatten
- 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
- 100 g (1 dl) torkad aprikos, grovhackad
- 3 g (1 tsk) fänkål, malen
- 940 g (ca 14 dl) dinkelvete, siktat
- 6 g (1 tsk) salt
Pensling
- vatten
Garnering
- 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
- 100 g (2 dl) torkad aprikos, grovhackade
- 6 g (1 tsk) flingsalt
- lite mjöl