• Dinkelbröd med valnöt, fänkål och torkad aprikos
  • Dinkelbröd med valnöt, fänkål och torkad aprikos

    • 2 bröd
    • 25 min
    • 2 tim

    Ett mustigt bröd med dinkel, fänkål, valnötter och torkad aprikos. En lite annorlunda brödvariant på julbordet.

    5/5

    1 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt salt och 25 °C vatten, rör tills jästen löst sig. Tillsätt valnötter, aprikos, fänkål och mjölet, lite i taget.

    • 2

      Blanda till en smidig deg i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

    • 3

      Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luftbubblor. Dela degen i 2 lika stora delar, rulla till avlånga bröd. 

    • 4

      Sätt ugnen på 200 °C. Lägg bakplåtspapper i 2 brödformar med måtten, ca 9×27 cm. Lägg degarna i formarna och låt jäsa i ca 20 minuter under bakduk. 

    • 5

      Pensla med vatten och tryck ner grovhackade valnötter och torkade aprikoser. Tryck ner dem ordentligt i degen, annars är det lätt att de sticker upp ovan brödets yta under gräddningen och risken är att de bli brända.

    • 6

      Strö över flingsalt och lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Låt svalna på galler under bakduk.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
    • 760 g (7,6 dl) vatten
    • 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
    • 100 g (1 dl) torkad aprikos, grovhackad
    • 3 g (1 tsk) fänkål, malen
    • 940 g (ca 14 dl) dinkelvete, siktat
    • 6 g (1 tsk) salt

    Pensling

    • vatten

    Garnering

    • 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
    • 100 g (2 dl) torkad aprikos, grovhackade
    • 6 g (1 tsk) flingsalt
    • lite mjöl

    Liknande recept