Dinkelbröd med valnöt, fänkål och torkad aprikos
- 2 bröd
- 25 min
- 2 tim
Ett mustigt bröd med dinkel, fänkål, valnötter och torkad aprikos. En lite annorlunda brödvariant på julbordet.
Gör så här:
-
1
Smula jästen i en bunke eller degblandare, tillsätt salt och 25 °C vatten, rör tills jästen löst sig. Tillsätt valnötter, aprikos, fänkål och mjölet, lite i taget.
-
2
Blanda till en smidig deg i ca 5 minuter eller 10 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
-
3
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ut luftbubblor. Dela degen i 2 lika stora delar, rulla till avlånga bröd.
-
4
Sätt ugnen på 200 °C. Lägg bakplåtspapper i 2 brödformar med måtten, ca 9×27 cm. Lägg degarna i formarna och låt jäsa i ca 20 minuter under bakduk.
-
5
Pensla med vatten och tryck ner grovhackade valnötter och torkade aprikoser. Tryck ner dem ordentligt i degen, annars är det lätt att de sticker upp ovan brödets yta under gräddningen och risken är att de bli brända.
-
6
Strö över flingsalt och lite mjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 760 g (7,6 dl) vatten
- 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
- 100 g (1 dl) torkad aprikos, grovhackad
- 3 g (1 tsk) fänkål, malen
- 940 g (ca 14 dl) dinkelvete, siktat
- 6 g (1 tsk) salt
Pensling
- vatten
Garnering
- 80 g (2 dl) valnötter, grovhackade
- 100 g (2 dl) torkad aprikos, grovhackade
- 6 g (1 tsk) flingsalt
- lite mjöl