Dinkelbröd
- 1 bröd
- 30 min
- 24 tim
Testa detta ljuvliga dinkelbröd. Arbeta ihop degen på kvällen och låt den jäsa i kylen över natten så har du ett härligt frukostbröd (eller arbeta ihop degen på morgonen och låt den jäsa över dagen). Ca 10 timmar kalljäsning räcker.
Gör så här:
-
1
kvällen/morgonen
Lös upp jästen i kallt vatten. Tillsätt sedan olja, solroskärnor, det mesta av dinkelmjölet och till sist saltet under bearbetning. Bearbeta degen tills den känns smidig. Den får gärna vara lite kladdig.
-
2
Häll degen i teflonbelagd eller oljad form och plasta in formen noggrant. Ställ formen i kylskåpet över natten eller dagen, ca 10 timmar.
-
3
morgonen/kvällen
Ta ut degen ur kylskåpet och låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms till 175 °C. Snitta gärna bröden direkt innan gräddning.
-
4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Lyft ur limpan och låt svalna inlagd i handduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 36 g (3 msk) olivolja
- 6 g (1 tsk) salt
- 75 g (1 dl) solroskärnor
- 720 g (ca 12 dl) dinkelmjöl