Danska Äppelskivor
- 40 st
- 30 min
- 1 tim
Danska Äppelskivor, eller danska munkar, är en slags runda pannkakor med en bit äpple eller sylt i mitten. Man kan använda ett vanligt plättjärn men har man en munkpanna med runda hål så blir de mer lika de klassiska danska munkarna.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst och socker.
-
2
Smält smöret och ljumma på mjölken. Blanda sedan ihop med jäst och socker. Rör därefter ner mjöl, äggulor, salt, kanel och kardemumma och rör smeten tills att den blir slät.
-
3
Låt smeten stå i ca 30 minuter.
-
4
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i smeten, precis före gräddning.
-
5
Smält lite smör i plättjärnet/munkpannan och lägg i en sked smet i varje hål i stekpannan. När munken är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva eller en klick sylt och sedan vända.
-
6
Serveras ljumma. Försvinnande goda!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 45 g (3 msk) strösocker
- 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
- 2 ägg, separera gula och vita
- 6 g (1 tsk) salt
- 2 g (0,7 tsk) kardemumma, mald
- 1 g (1/2 tsk) kanel, mald
- 50 g smör + 20 g extra till gräddning
Fyllning
- 1-2 st äpplen, skivor eller äppelsylt