• Danska Äppelskivor
  • Danska Äppelskivor

    • 40 st
    • 30 min
    • 1 tim

    Danska Äppelskivor, eller danska munkar, är en slags runda pannkakor med en bit äpple eller sylt i mitten. Man kan använda ett vanligt plättjärn men har man en munkpanna med runda hål så blir de mer lika de klassiska danska munkarna.

    3.5/5

    509 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Rör ihop jäst och socker.

    • 2

      Smält smöret och ljumma på mjölken. Blanda sedan ihop med jäst och socker. Rör därefter ner mjöl, äggulor, salt, kanel och kardemumma och rör smeten tills att den blir slät.

    • 3

      Låt smeten stå i ca 30 minuter.

    • 4

      Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i smeten, precis före gräddning.

    • 5

      Smält lite smör i plättjärnet/munkpannan och lägg i en sked smet i varje hål i stekpannan. När munken är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva eller en klick sylt och sedan vända.

    • 6

      Serveras ljumma. Försvinnande goda!


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 45 g (3 msk) strösocker
    • 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
    • 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
    • 2 ägg, separera gula och vita 
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 2 g (0,7 tsk) kardemumma, mald
    • 1 g (1/2 tsk) kanel, mald 
    • 50 g smör + 20 g extra till gräddning 

    Fyllning

    • 1-2 st äpplen, skivor eller äppelsylt 

    Liknande recept