Danska Äppelskivor
- 40 st
- 30 min
- 1 tim
Danska Äppelskivor, eller danska munkar, är en slags runda pannkakor med en bit äpple eller sylt i mitten. Man kan använda ett vanligt plättjärn men har man en munkpanna med runda hål så blir de mer lika de klassiska danska munkarna.
Gör så här:
-
1
Rör ihop jäst och socker.
-
2
Smält smöret och ljumma på mjölken. Blanda sedan ihop med jäst och socker. Rör därefter ner mjöl, äggulor, salt, kanel och kardemumma och rör smeten tills att den blir slät.
-
3
Låt smeten stå i ca 30 minuter.
-
4
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i smeten, precis före gräddning.
-
5
Smält lite smör i plättjärnet/munkpannan och lägg i en sked smet i varje hål i stekpannan. När munken är bakad på ena sidan kan man lägga i en äppelskiva eller en klick sylt och sedan vända.
-
6
Serveras ljumma. Försvinnande goda!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 45 g (3 msk) strösocker
- 500 g (5 dl) mjölk, ljummen
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
- 2 ägg, separera gula och vita
- 6 g (1 tsk) salt
- 2 g (0,7 tsk) kardemumma, mald
- 1 g (1/2 tsk) kanel, mald
- 50 g smör + 20 g extra till gräddning
Fyllning
- 1-2 st äpplen, skivor eller äppelsylt