Currysyltade grönsaker på rågbröd
- 30 min
- 1 tim
Gillar du att sylta dina egna grönsaker så prova detta. Curryn ger en härlig brytning till ett gott bröd med mögelost. Vill du dessutom göra din egen remoulad är det bara att blanda i majonnäs till en lagom konsistens. Servera gärna till skinka, kyckling eller fisk.
Gör så här:
-
1
Grönsaker
Koka upp saltat vatten. Skala och skär grönsakerna i lagom stora bitar.
-
2
Koka grönsakerna mjuka, ej paprikan. Kyl grönsakerna i iskallt vattenbad. När de har svalnat häll av vattnet och låt grönsakerna rinna av ordentligt.
-
3
Lag
Blanda curryn i sockret, lägg i en kastrull tillsammans med lagerblad, svartpeppar, vatten och ättikssprit. Koka i ca 10 minuter, red av med potatismjöl till simmig konsistens. Lägg ner färsk timjan och ge det ett uppkok. Slå den heta lagen över grönsakerna och lägg in på syltglas. Låt gärna syltglaset stå en vecka innan avnjutning. Hållbarhet ca 1 år i kylskåp.
-
4
Servering
Skär brödet och bred med smör. Se till att osten är rumstempererad, skär en skiva och lägg på brödet. Toppa med currysyltade grönsaker och kanske lite persilja. Njut!
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 1 st grovt rågbröd (recept)
- smör
- 200 g mögelost, t.ex. black castello, rumstempererad
- currysyltade grönsaker
Currysyltade grönsaker (2 stora glasburkar)
- 1 kg grönsaker, t.ex. paprika, morot, smålök, broccoli, blomkål
- 3 st vitlöksklyftor
- vatten, saltat
Lag
- 100 g (1 dl) ättikssprit, 12%
- 300 (3 dl) vatten
- 200 g (2,2 dl) strösocker
- 20 g (2 msk) curry
- 2 msk inläggningskryddor, lagerblad och timjan, gärna färsk
- 10 st svartpepparkorn
- 24 g (ca 2 msk) potatismjöl, utrört i lite vatten
Garnering
- ev. persilja