Citronkaka med cream cheese frosting
- 1 stor form
- 45 min
- 1 tim 20 min
Citron och vallmo är en oslagbar kombination. Tillsammans med färskost blir det så mumsigt! Om man hellre vill göra dem mindre i formar så funkar det finfint och då kan man dessutom frysa in dem och baka direkt från frysen. Då blir det bara att fixa toppingen vid serveringstillfället.
Gör så här:
-
1
Rör ut jästen i lite vatten, ca 25 °C, och låt stå ca 15 minuter.
-
2
Vispa socker, riven citron, citronjuice, och smör vitt och poröst.
-
3
Tillsätt äggen ett i taget under konstant vispning till en väl blandad smet.
-
4
Blanda ner jästen i smeten.
-
5
Blanda mjölet med bakpulver, sikta ner det i smeten.
-
6
Häll upp i en smord form eller braspanna. Här kan du frysa kakan/kakorna och senare bara ta fram och tina och fortsätta med nedan steg.
-
7
Sätt ugnen på 150 °C. Grädda kakan i 45 minuter. Kolla!
-
8
Låt svalna och gör frostingen.
-
9
Börja med att vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål. Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir till smör.
-
10
Rör ihop Philadelphiaost och florsocker i en annan skål med en slev.
-
11
Blanda sedan ihop de två skålarna och vispa, på låg hastighet, tills allt är blandat och den är fluffig. Blir den lite för lös kan du ställa in den i kylskåpet en stund så att den kyls ner.
-
12
När kakan svalnat, spritsa eller stryk upp frostingen ovanpå.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta Degar, färsk
- 45 g (3 msk) vatten
- 300 g (3,3 dl) strösocker
- 300 g smör
- 4 st ägg, rumstempererade
- 5 g (1 tsk) bakpulver
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl
- 5 g (1 tsk) vaniljpulver, krossat ekologisk
- 2 st citroner, riv skalet och pressa ut saften
- 3 tsk vallmofrö, blå
Cream cheese frosting
- 300 g (3 dl) vispgrädde
- 1 knivsudd bakpulver
- 300 g philadelphia, färskost
- 120-180 g (2-3 dl) florsocker
Garnering
- choklad, hyvlad
- bär, färska