
Nässelbröd
2 st
30 min
2 tim 10 min
Bröd bakat med förvällda och hackade nässlor.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Förväll nässlorna: koka upp vattnet, tillsätt nässlor och låt småkoka 3 minuter. Sila av vattnet i en bunke och spara det till brödet. Låt svalna av lite. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
-
2
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av nässelvattnet och rör tills jästen lösts upp.
-
3
Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna och nästan allt mjöl, spara lite till utbaket.
-
4
Arbeta degen smidig och låt jäsa under duk i ca 30 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 200 °C.
-
6
Stjälp upp degen på mjölat bord och baka ut den till två limpor.
-
7
Lägg på plåt med bakplåtspapper, snedskåra brödet och låt jäsa i ca 30 minuter.
-
8
Pensla brödet med vatten och strö över flingsalt
-
9
Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd
- 600 g (6 dl) vatten
- 60 g (3 msk) sirap, bröd
- 45 g (0,5 dl) olja
- 12 g (2 tsk) salt
- 100-200 g nässlor, förvällda och hackade
- 300 g (ca 5 dl) rågsikt
- 600 g (ca 10 dl) vetemjöl
Pensling
- vatten
Garnering
- flingsalt