Ciabatta med surdeg
- 2 st
- 30 min
- 3 tim 40 min
Ciabatta är ett uppskattat bröd som passar för många tillfällen. Som klämmacka med gott pålägg som mellanmål, eller rostad som en bruschetta till förrätt. Har du lite kvar sen så gör krutonger till soppan eller salladen!
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet, 15 °C. Tillsätt resterande ingredienser, förutom saltet. Arbeta i maskin 2 minuter långsamt och 7 minuter snabbt. Ta i saltet och blanda vidare i ca 4-5 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand. Degen ska vara kladdig även när den är färdigblandad. En trådig och härlig deg.
-
2
Olja en plastbunke och skrapa ner degen i bunken. Täck bunken med duk eller lock eller plast och låt stå i rumstemperatur.
-
3
Efter 1 timme ska degen vikas. Detta kan vara lite kladdigt, ta ena kanten och vik in till mitten och sedan andra kanten och vik över till andra kanten. Försök att vända på hela degen efter du vikt den och låt den jäsa 1 timme till.
-
4
Efter 2 timmars liggtid vänder du försiktigt ut degen på mjölat bakbord. Forma genom att lyfta och dra degen lite till en rektangulär form.
-
5
Dela degen på längden i två delar och lyft försiktigt upp längderna på en plåt med bakplåtspapper. Sikta lite durumvete över bröden och låt jäsa ca 40 minuter under duk eller plast.
-
6
Sätt ugnen på 270 °C. Sätt in bröden och sänk temperaturen till 230 °C och grädda i 18-25 min. Ta ut bröden och låt svalna på galler. Servera gärna med lite olivolja och havssalt.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 300 g (3 dl) vatten
- 250 g (ca 4 dl) vetemjöl special
- 160 g (ca 2,5 dl) durumvete
- 13 g (1 msk) olivolja
- 9 g (1,5 tsk) salt
Topping
durumvete, att sikta på innan bröden ska gräddas