Butterkaka med pepparkaksnäckor
- 2 butterkakor à 8 snäckor
- 40 min
- 2 tim 10 min
En julig butterkaka blir ett härligt tillskott till kaffe-julbordet och lussefikat. Vill man hellre välja kanel istället för kardemumma så går det alldeles utmärkt.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en degblandare. Värm mjölken till 25 °C och häll över jästen, rör om tills den löser sig.
-
2
Klicka ner smöret, strösocker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet.
-
3
Arbeta degen väl i 5 minuter, låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
-
4
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen i en skål.
-
5
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut en rektangel med måtten 30×60 cm.
-
6
Bred ut fyllningen och rulla ihop till en rulle.
-
7
Dela längden i ca 16 lika stora stubbar, à ca 4 cm.
-
8
Ta fram 2 ugnsfasta formar med löstagbar kant, à 23 cm, klä med bakplåtspapper.
-
9
Sätt ugnen på 200 °C varmluftsugn (225 °C vanlig ugn).
-
10
Fördela 8 “stubbar” i vardera form. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
-
11
Pensla med ägg och strö på mandelspån.
-
12
Grädda i ca 30 minuter, byt eventuellt plats på butterkakorna i ugnen, eller täck med smörpapper under gräddningen för lagom och jämn färg, rekommenderad innertemperatur på 96-98 °C. (Används vanlig ugnstemperatur rekommenderas att grädda en form åt gången.)
-
13
Låt svalna i formarna under bakduk.
-
14
Sikta gärna lite florsocker över vid servering.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
25 g (1/2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
300 g (ca 2 1/2 dl) mjölk, 25 °C
75 g smör, rumstempererat
90 g (ca 1 dl) strösocker
1 g (ca ½ tsk) salt
2 g (ca 1 tsk) kardemumma, mald
500 g (ca 8 dl) vetemjöl
Fyllning
- 200 g smör, rumstempererat
- 90 g (ca 1 dl) strösocker
- 55 g (ca 1 dl) farinsocker
- 15 g (ca 2-3 msk) pepparkakskrydda
Pensling
- 1 ägg
Garnering
- 20 g (1/2 dl) mandelspån
- ev 2 msk florsocker som dekoration efter gräddning