Blåbärsbullar med vaniljkräm
- 40 st
- 40 min
- 1 tim 30 min
Underbart goda blåbärsbullar med vaniljkräm, bjud någon du tycker om!
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt degsvätskan bli 20 °C. Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan och rör om tills jästen löst sig.
-
2
Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jästa övertäckt i ca 40 minuter
-
3
Blanda ihop vaniljsåspulvret och mjölken och låt stå kallt. Blanda blåbär och socker.
-
4
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela i 40 bitar. Rulla bitarna till bullar och platta ut till kvadrater, ca 10×10 cm.
-
5
Lägg en klick vaniljkräm på varje rundel och toppa med några blåbär. Ta upp kanterna och tryck ihop dem. Lägg bullarna i formar på en plåt och låt jäsa 30 minuter.
-
6
Sätt ugnen på 250 °C.
-
7
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) Kronjäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,6 dl) smör, smält
- 500 g (5 dl) mjölk
- 150 g (1,5 dl) strösocker
- 3 g (0,5 tsk) salt
- 840-900 g (ca 14-15 dl) vetemjöl
Fyllning
- 1 påse vaniljsåspulver
- 200 g (2 dl) mjölk, kall
- 280 g (4 dl) blåbär
- 60 g (4 msk) strösocker
Pensling
- 1 ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker