Kuvertvörtbröd med surdeg
- 30 min
- 3 tim 20 min
Dessa små vörtbröd med surdeg blir ett fint inslag på julbordet. Ett tips för att få extra god smak är att ersätta vattnet med svagdricka, samt lägga russinen i mjölk en stund innan degberedningen. Då suger de inte upp degvätskan när de rörs ner i degen och brödet blir alldeles lagom segt – och riktigt mjukt – som bröd ska vara!
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölken eller vattnet till 25 °C, häll över jästen och rör ut. Tillsätt resterande ingredienser till fördegen, blanda och låt stå i 20-30 min.
-
2
Tillsätt resterande ingredienser till degen utom russin och ev. annan torkad frukt. Bearbeta i maskin 8 minuter sakta till en smidig deg, tillsätt sedan russin och ev. annan torkad frukt och kör ytterligare 2 minuter snabbt. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Låt degen jäsa i 40-50 minuter eller tills degen ökat till dubbel storlek.
-
4
Knåda degen lätt på bakbord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i två delar och sedan vardera del i tio delar. Forma till fina bullar och låt jäsa på smord bakplåt i ca 40-50 minuter.
-
5
Sätt ugnen på 250 °C och placera en tom ugnsplåt längst ner i ugnen.
-
6
Sänk temperaturen till 225 °C, häll i 1/2 dl vatten i bottenplåten och sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda i ca 10 minuter.
-
7
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Fördeg
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) vatten
- 260-280 g (ca 4 dl) rågsikt
- 70-75 g (1 påse) vörtmix
Deg:
- 610 g (ca 8,5 dl) vetemjöl
- 140 g (1 dl) sirap, mörk
- 12 g (2 tsk) salt
- 150 g (2 dl) russin
- ev. 50-100 g (1, 5 dl) torkade aprikoser och/eller fikon, hackade