Vörtbröd med porter och must
- Ca 20 st
- 25 min
- 2 tim
Ett härligt vörtbröd hör bakjulen till. Särskilt smakrikt och juligt blir det att baka på julmust och porter.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i en bunke eller degblandare. Tillsätt rumstempererad porter och julmust och rör om tills jästen löst sig.
-
2
Klicka i smöret, olja, mörk sirap, kryddor och salt, samt nästan allt mjöl.
-
3
Tillsätt det sista mjölet, lite i taget. Arbeta degen ca 5 minuter, degen får gärna vara lite kladdig. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
4
Låt jäsa under bakduk i ca 60 minuter.
-
5
Tag upp degen på mjölat bakbord, dela i 2 lika delar.
-
6
Forma 2 avlånga brödstycken av degen, dela vart av dem i 10 mindre avlånga bröd.
-
7
Sätt ugnen på 220 °C varmluft (ca 240 °C vanlig ugn).
-
8
Lägg de 20 minibröden på 2 plåtar, låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.
-
9
Snitta bröden med en vass kniv och strö över lite mjöl.
-
10
Grädda plåtarna samtidigt i ugn (vid varmluftsugn), ca 15 minuter tills de är genomgräddade, rekommenderad innertemperatur 96-98 °C.
-
11
Låt svalna på galler under bakduk.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 410 g (4,1 dl) porter, rumstempererad
- 240 g (2,4 dl) julmust, rumstempererad
- 50 g smör, rumstempererat
- 7 g (1 msk) olja, med neutral smak
- 250 g (1,5 dl) sirap, mörk
- 3 g (1,5 tsk) pomeransskal, malda
- 3 g (1,5 tsk) ingefära, mald
- 3 g (1,5 tsk) kryddnejlika, mald
- 3 g (1 tsk) kardemumma, mald
- 6 g (1,5 tsk) salt
- 660 g (ca 10 dl) rågsikt
- 240 g (ca 4 dl) vetemjöl special
Garnering
- mjöl, att pudra över