Vetesurdegsbröd
- 2 st
- 1 tim
- 4 tim 40 min
Ett saftigt bröd med en fin syra. Passar perfekt både till frukost och middag.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand.
-
3
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
-
4
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter en timmes jästid.
-
5
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och forma varsamt till två limpor. Låt jäsa ca 2 timmar, eller till dubbel storlek.
-
6
Sätt ugnen på 250 °C. Vänd upp brödet på plåt.
-
7
Sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 °C.
-
8
Grädda ca 25-30 minuter.
-
9
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 250 g (2,5 dl) vatten kallt
- 390 g (ca 6,5 dl) vetemjöl special
- 12 g (2 tsk) salt