Vetebulle med passionsfrukt och mandel
- 25
- 1 tim 15 min
- 3 tim
Härlig vetebulle fylld med len passionfruktskräm och mandel. Bagarlandslaget har hjälpt oss ta fram den ultimata bullen till påsk – och alla andra firanden!
Gör så här:
-
1
Blanda ihop alla ingredienser i en degblandare. Kör på långsam hastighet i 6 minuter, öka sedan hastigheten och kör ytterligare 5 minuter snabbt.
-
2
Kontrollera att det bildats bra med gluten genom att: Ta en bit av degen, rulla till en boll och försiktigt dra ut degen, detta för att se elasticiteten och glutentrådarna. En bra deg är elastisk och går inte sönder när man drar ut den, du ska kunna se igenom degen utan att den går sönder.
-
3
Kavla ut degen lite och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Plasta in och sätt in i kylen i ca 1 timme. Det går även utmärkt att låta degen ligga inplastad i kylen över natten.
-
4
Gör mandelfyllningen:
Blanda mandelmassan med en vinge, tillsätt lite smör i taget tills det inte är klumpigt. Tillsätt sedan sockret och låt gå ihop till en slät massa.
-
5
Kavla ut degen så den är ca 1 cm i tjocklek och ca 50×50 cm bred.
-
6
Bred på mandelfyllningen över hela degen och rulla sedan ihop.
-
7
Skär upp snäckorna så dom väger ca 80 g och lägg på plåt med bra mellanrum. Låt jäsa till nästan dubbel storlek.
-
8
Tryck ner ett finger i mitten av bullen och fyll med passionsfruktskräm. Sätt ugnen på 200 °C.
-
9
Baka bullarna i ca 9 minuter, tills fin färg. Pensla bullarna med äggblandningen så fort de tagits ut ur ugnen.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 350 g (3,5 dl) vatten
- 840 g (ca 14 dl) vetemjöl special
- 130 g (1,5 dl) strösocker
- 10 g (1,5 tsk) salt
- 14 g (4 tsk) kardemumma, grovmald
- 150 g smör
- 50 g (1 st) ägg
Fyllning
Mandelfyllning med rårörssocker:
- 200 g mandelmassa, rumstempererad
- 200 g smör, rumstempererat
- 200 g rårörssocker
Pensling
1 ägg, uppvispat med 1 msk vatten