Vetebullar med fördeg
- 35 min
- 2 tim 40 min
Vetebullar med kanel och kardemummafyllning.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Fördeg: Värm mjölken fingervarmt. Lös jästen i mjölken och blanda ner vetemjölet.
-
2
När fördegen börjar jäsa upp, blanda i ingredienserna till vetedegen och arbeta till en smidig deg.
-
3
Låt jäsa till dubbel storlek.
-
4
Rör ihop smör och socker till fyllningen. Kavla ut vetedegen och stryk på fyllningen och smaksätt med kanel, kardemumma eller vanilj.
-
5
Vik degen i tre-slag: vik 1/3 in mot mitten och gör likadant på motsatt sida, jämna till.
-
6
Skär degen i 2 cm tjocka remsor som snurras runt fingrarna.
-
7
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa en timme.
-
8
Värm ugnen till 200°C.
-
9
Pensla med ägg och strö över råsocker. Baka av i ca 12 min.
Ingredienser
Fördeg:
- 50 g (ca 1 pkt) KronJäst för Söda Degar, färsk
- 500 g (ca 5 dl) mjölk
- 500 g (ca 8,5 dl) vetemjöl
Vetedeg:
- 500 g (ca 8,5 dl) vetemjöl
- 6 g (ca 1 tsk) salt
- 7 g (ca 1/4 tsk) kardemumma
- 200 g (ca 2 dl) socker
- 200 g (ca 2 dl) smör
Fyllning
- 250 g (ca 2,5 dl) smör
- 250 g (ca 2,5 dl) socker
- kanel eller kardemumma