Vetebullar
- 40 min
- 1 tim 40 min
Recept på klassiska vetebullar.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Blanda smör och mjölk, värm till 20 °C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen.
-
2
Tillsätt socker och salt och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den noga, täck och jäs cirka 30 minuter.
-
3
Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela degen i två delar. Kavla en del till en avlång platta. Hyvla smöret och lägg över kakan, strö på lite socker och kanel och rulla ihop.
-
4
Skär rullen i bitar och ställ dem tätt i en smord rund bakform om du vill göra dem som brytbröd. Alternativt skär rullen och ställ bitarna i bullformar. Gör likadant med resten av degen. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
-
5
Värm ugnen till 225 °C för brytbullar och 250 °C för bullar.
-
6
Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda brytbullar i ca 25 minuter och vanliga bullar i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 150 g (1,5 dl) smör, smält
- 500 g (5 dl) mjölk
- 50 g (0,5 dl) strösocker
- 6 g (1 tsk) salt
- 900-960 g (ca 15-16 dl) vetemjöl
Fyllning
- 150 g (1,5 dl) smör
- 100 g (1 dl) strösocker
- 6 g (1 msk) kanel
Pensling
- 50 g (1 st) ägg, uppvispat
Garnering
- pärlsocker