• Vetebullar
  • Läsarrecept

    Vetebullar

    • 40 min
    • 1 tim 40 min

    Recept på klassiska vetebullar.

    Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.

    3.47/5

    451 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Blanda smör och mjölk, värm till 20 °C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut med mjölkblandningen. 

    • 2

      Tillsätt socker och salt och arbeta in mjöl till en smidig deg. Knåda den noga, täck och jäs cirka 30 minuter.

    • 3

      Arbeta degen på lätt mjölat underlag. Dela degen i två delar. Kavla en del till en avlång platta. Hyvla smöret och lägg över kakan, strö på lite socker och kanel och rulla ihop. 

    • 4

      Skär rullen i bitar och ställ dem tätt i en smord rund bakform om du vill göra dem som brytbröd. Alternativt skär rullen och ställ bitarna i bullformar. Gör likadant med resten av degen. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.

    • 5

      Värm ugnen till 225 °C för brytbullar och 250 °C för bullar.

    • 6

      Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda brytbullar i ca 25 minuter och vanliga bullar i 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk

    Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    • 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
    • 150 g (1,5 dl) smör, smält
    • 500 g (5 dl) mjölk
    • 50 g (0,5 dl) strösocker
    • 6 g (1 tsk) salt
    • 900-960 g (ca 15-16 dl) vetemjöl

    Fyllning

    • 150 g (1,5 dl) smör
    • 100 g (1 dl) strösocker
    • 6 g (1 msk) kanel

    Pensling

    • 50 g (1 st) ägg, uppvispat 

    Garnering

    • pärlsocker

    Liknande recept