Vegetarisk smörgåstårta
- 12 bitar
- 30 min
- 2 tim 30 min
Fyll gärna tårtan en dag i förväg så att smörgåstårtan blir saftig. Dekorera den gärna samma dag. På bilden har vi valt att göra halva tårtan med havets smaker och halva vegetarisk, receptet är för vegetarisk smörgåstårta.
Gör så här:
-
1
Börja med att göra botten till smörgåstårtan. När det är klart fortsätter du med nedan steg för steg.
-
2
Dela smörgåstårtbotten i tre delar. Bred hummus på nedersta botten och smula över fetaosten fint.
-
3
Lägg på nästa botten. Bred på kronärtskockscrème. Strö över skivade oliver och täck med ett lager inlagd paprika.
-
4
Lägg på översta botten. Mixa eller vispa ihop majonnäs och färskost till en slät kräm. Bred den på och runt hela tårtan. Hit går det bra att förbereda en dag i förväg, ställ tårtan svalt.
-
5
Förbered garnering. Tvätta och skiva betorna så tunt som möjligt, helst på mandolin. Bryt av nedersta grova delen på sparrisen. Halvera dem på längden.
-
6
Lägg skivade betor längt ut ovanpå hela tårtan. Lägg en ring av oliver innanför och sist machesallad i mitten.
-
7
Bred eventuellt lite extra majonnäs på tårtans sidor som ”klister”. Varva sparris, gräslök och eventuellt oxalis runt om hela tårtan. Lägg lite machesallad längst ner.
Tips!
Den som är riktigt händig kan dela botten i fyra delar så blir det mer plats för någon krämig fyllning.
Ingredienser
Se ingredienser för smörgåstårtans botten här.
Fyllning 1
- 200 g hummus
- 150 g fetaost
Fyllning 2
- 300 g kronärtskockscrème
- 100 g (1 dl) oliver, skivade
- 150 g paprika, inlagd, marinerad
Topping
- 200 g majonnäs + ev. lite extra, ca 200 g
- 100 g färskost
Garnering
- 200 g (2-3 st) polkabetor eller gulbetor
- 250 g (ca 10 st) sparris, grön
- 200 g (1,5 dl) oliver, urkärnade
- 2-3 dl machesallad
- 20-30 g (1 kruka) gräslök
- ev. röd oxalis