Smörgåstårtbotten
- 1 plåt
- 45 min
- 2 tim
Ett ljust luftigt bröd som passar perfekt till smörgåstårta, varma mackor eller härliga vitlöksbröd. Gör gärna brödet någon dag innan så är det lättare att skära och hantera.
Hoppas det smakade bra!
Kul att du vill visa vad du tycker,
klicka på stjärnorna och spara ditt betyg!
Meh
Nja
Ok
Bra
Wow!
Gör så här:
-
1
Dag 1
Lös jästen i den kalla mjölken.
-
2
Blanda alla ingredienser 4 minuter långsamt.
-
3
Öka hastigheten och blanda degen ca 4 minuter snabbt.
-
4
Tag ut degen på mjölat bakbord och dela den i två lika stora bitar, knåda dem runda och låt vila i någon minut.
-
5
Kavla ut degbitarna runda så de passar till 2 st 24 cm springformar med bakplåtspapper under. Lägg degen i formarna och sätt dem på en plåt. Nagga degen väl med en gaffel eller nagg.
-
6
Ställ in plåtarna i din avstängda ugn med endast lampan på (max 35 °C) låt degen jäsa ca 50 minuter. Tag ut plåten med den jästa degen i rumstemperatur och sätt ugnen på 250 °C.
-
7
Sätt in bröden när ugnen är varm och sänk till 210 °C, grädda i ca 18 minuter eller tills bröden har fått en fin gyllenbrun färg.
-
8
Låt brödet svalna och plasta sedan in det.
-
9
Dag 2
Om man vill kan man försiktigt skära bort ytan på brödet innan man delar brödet i 3 lager, då ytan oftast är ganska grov. Fyll med önskade fyllningar och dekorera tårtan efter smak.
-
10
Varma mackor
Vill man istället göra varma mackor skär brödet i önskade storlekar och fyll med valfri fyllning.
-
11
Vitlöksbröd
Skär i önskad storlek och bred vitlökssmör på båda sidorna och stek i stekpanna tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg och blivit krispigt, servera direkt.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk, kall
- 720 g (ca 12 dl) vetemjöl special
- 12 g (2 tsk) salt
- 15 g (1 msk) strösocker
- 75 g smör, mjukt
Fyllning
Förslag på fyllningar: