Valnötsbröd med spenat
- 40 min
- 1 tim 50 min
Bröd som bakas med valnötter och färsk eller fryst spenat.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
-
2
Smula ner jästen i en stor bakbunke.
-
3
Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter mjölken. Ta av från värmen och se till att det är ca 20 °C.
-
4
Lös upp jästen i mjölkblandningen. Rör i salt, honung, valnötter och allt mjöl (förutom 1 dl).
-
5
Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
-
6
Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
-
7
Sätt ugnen på 250 °C . Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
-
8
Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
-
9
Forma varje del och snurra den till avlånga bröd, likt baguetter.
-
10
Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt. Grädda på ugnsplåten eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du tagit ur ugnen).
-
11
Grädda valnötsbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakat. Öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen så blir också valnötsbröden knaprigare i ytan.
-
12
Ta ut och låt valnötsbrödet svalna på galler. Lägger du den under handduk så blir de mjukare i skorpan men ändå goda.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 250 g (1 pkt) spenat, fryst eller en ca 1 L färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 50 g (0,5 dl) smör, rumsvarmt
- 12 g (2 tsk) salt
- 40 g (2 msk) honung eller sirap
- 780-840 g (ca 13-14 dl) mjöl
- 70 g (1 dl) valnötter, grovhackade