• Tomatbröd med surdeg
  • Tomatbröd med surdeg

    • 1 bröd
    • 1 tim
    • 4 tim

    Gott och fräscht surdegsbröd med tomater, som dessutom blir en underbar syn på matbordet!

    2.97/5

    266 Röster

    Gör så här:

    • 1

      Hacka små tomaterna som ska vara i brödet. Häll i vattnet i en bakmaskin. Tillsätt den smulade färska jästen och låt den lösa upp i vattnet. Tillsätt sedan övriga ingredienser, förutom salt, och knåda degen smidigt med degkroken i ca 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda degen ytterligare i 5 minuter tills degen släpper skålens kanter. Dubbla tiden om du knådar degen för hand.

    • 2

      Låt degen ligga kvar i skålen och täck med plast. Låt degen jäsa i 90 minuter.

    • 3

      Tag ut degen på en plan yta och vik in från kanterna på degen in mot mitten. Vänd degen så att den ligger nedåt med fogen. Forma till en rund limpa och lägg i en oljad (så det går enkelt att flytta brödet utan att det fastnar) ugnsplåt eller långpanna.

       

    • 4

      Halvera körsbärstomaterna och pressa in dem något i degen på brödet. Strö över hackad färsk basilika och den finskurna vitlöken jämnt fördelat över brödet. Droppa olivolja ovanpå brödet.

    • 5

      Sätt ugnen på 250 °C. Täck brödet med kökshandduk eller plast och jäs brödet till dubbel storlek i ca 40-60 minuter. 

    • 6

      Strö lite flingsalt på brödet och lägg det på bottenspåret i ugnen. Låt brödet gräddas i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 220 °C och grädda det ytterligare i ca 30 minuter. Om du har en temperaturmätare, ta temperaturen på brödet. Brödet är färdiggräddat när kärntemperaturen är 98 °C. Låt brödet svalna på galler i rumstemperatur.


    Tips!
    Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!

    Ingredienser

    Topping

    • 10 små körsbärstomater, halverade 
    • 2 stora vitlöksklyftor, i fina tunna skivor
    • 1 msk färsk basilika
    • olivolja, några droppar
    • flingsalt.

    Liknande recept