Svenska vörtbröd
- 3 limpor
- 30 min
- 3 tim 20 min
Ett vörtbröd hör julen till! Om du låter degen stå i kylen över natten får brödet ännu mer smak.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Koka upp 3 dl vatten och häll över den stenmalda rågen.
Låt skållningen svalna. Den kan med fördel stå i rumstemperatur tills nästa dag, täck gärna med ett lock eller lite plast. -
2
Dag 2
Lös upp jästen i vattnet, ca 25 °C, och tillsätt skållningen.
-
3
Blanda in matolja, sirap, kryddor och till sist mjölet.
Arbeta ihop till en blank och smidig deg, 6 minuter sakta samt 4 minuter snabbt i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. -
4
Tillsätt russinen och blanda försiktigt 2 minuter.
-
5
Täck degen med plast och låt jäsa i 60 minuter.
-
6
Dela degen i exakt tre lika stora delar. Forma degbitarna till avlånga limpor.
-
7
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och täck med en bakduk och låt jästa i ytterligare ca 45 minuter. Sätt ugnen på 250 °C.
-
8
Sätt in bröden och sänk temperaturen till 220 °C. Grädda i ca 25 minuter.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
Dag 1
- 300 g (3 dl) vatten
- 60 g råg, stenmalen
Dag 2
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 200 g (2 dl) vatten
- 26 g (2 msk) matolja
- 810 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
- 140 g (1 dl) brödsirap
- 90 g vörtmix med kryddor
- 100 g (1,5 dl) russin