Svärmors goda mannagrynskringlor
- 48 st
- 30 min
- 2 tim 5 min
Det är inte så ofta man använder mannagryn i baket. Detta recept bygger dock helt på detta goda lilla gryn. Ett bra sätt att minska matsvinn är att ta tillvara mannagrynsgröt som blivit över eller baka från grunden endast för att det är så gott. Ett härligt fikabröd och ett litet annorlunda sätt att baka.
Gör så här:
-
1
Koka ihop mjölk, mannagryn och salt. Häll upp i en degskål och låt svalna.
-
2
Blanda ihop alla ingredienserna med gröten tills degen släpper skålen och blir elastisk ca 10 minuter. Dubbla tiden om du knådar för hand. Jäs sedan i ca 40 minuter.
-
3
Kavla ut degen, bre ut smör och strö över socker och kanel. Vik en gång, skär ut i längder, snurra, gör en ring och göm skarven. Lägg ut ca 12 st på varje plåt.
-
4
Låt jäsa i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 220 °C.
-
5
Grädda kringlorna ca 8-10 minuter, tills att de har fått en gyllene färg. Pensla med smör och doppa i socker när de har svalnat något.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 100 g (2 pkt) KronJäst för Söta Degar, färsk
- 500 g (5 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) smör, rumstempererat
- 840-900 g (ca 14-15 dl) vetemjöl
- 200 g (1,5 dl) sirap, ljus
- 6 g (1 tsk) salt
Mannagrynsgröt
- 400 g (4 dl) mjölk
- 44 g (4 msk) mannagryn
- 1 g (1 krm) salt
Pensling
- 100 g (1 dl) smör, smält
Garnering
- strösocker
- kanel