Susannes godaste bröd
- 6 st
- 40 min
- 15 tim
Ett gott bröd som funkar både till frukost och middag.
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Dag 1
Rör/blanda alla ingredienser till fördegen till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 11 timmar.
-
2
Dag 2
Ta fram bunken och låt stå i rumstemp ca 1 timme. Blanda resterande ingredienser, utom saltet, 1 minut i degblandare. Låt vila i 30 minuter.
-
3
Vänta gärna med att ta i allt mjöl så man under första vilan låter mjölet suga upp fukten från fördegen och mjölk.
-
4
Kör sedan på låg hastighet i ca 8-10 minuter. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 5 minuter.
-
5
Degen ska vara glansig och mjuk, inte så stabbig/hård. Låt jäsa i 60-90 minuter.
-
6
Stjälp upp degen med degskrapan. Det kan vara lite kladdig, men det ska den vara. Dela degen i hälften och varje hälft till 6 bitar.
-
7
Arbeta inte degen alls utan var varsam och ta varje bit och försiktigt sträck/dra ut till tekakor och lägg på bakpapper. Låt jäsa under bakduk i ca 60-90 minuter.
-
8
Spraya med vatten över bröden och strö över sesamfrön precis före gräddning.
-
9
Baka av mitt i ugnen på 250 °C tills brödet har 98 °C i innertemperatur eller har fin färg. Ca 10-13 minuter. (Använd gärna baksten för ännu bättre skjuts i gräddningen.)
Det blir underbart goda, småsega och mjuka bröd med god nötighet från rapsoljan och sesamfröna.
Ingredienser
Dag 1 – Fördeg
- 5 g Kronjäst för Matbröd, färsk
- 250 g (3,5 dl) vatten, kallt
- 300 g (ca 5 dl) vetemjöl special
Dag 2
- 25 g (ca 1/2 pkt) Kronjäst för Matbröd, färsk
- 200 g (ca 2 dl) mjölk, fingervarmt
- 100 g (ca 2 st) ägg
- 480-600 g (ca 8-10 dl) vetemjöl
- 26 g (ca 2 msk) rapsolja
- 40 g (ca 2 msk) sirap
- 20 g (ca 1 msk) havssalt
Pensling
- vatten
Garnering
- sesamfrön