Surdegspizza
- 6-8 st
- 30 min
- 3 tim
Hembakad surdegspizza till familjen är alltid uppskattat. Garnera efter tycke och smak. Men extra mycket ost är aldrig fel.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en slät deg.
-
2
Låt jäsa 30 minuter.
-
3
Dela degen i 4-6 delar och kavla ut en pizza i taget på mjölat bord. Lägg över dem på en plåt med bakplåtspapper.
-
4
Sätt ugnen på 250 °C.
-
5
Lägg på valfri topping och grädda direkt i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, beroende på storlek.
-
6
Så här grillar du pizzorna:
Värm grillen, gärna med baksten i, till 300 °C-350 °C. Låt övre och undre spjällen vara öppna. Lyft över pizzorna på grillstenen. Stäng locket. Grilla i 3-5 minuter, tills de har fått fin färg.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special
- 500 g (5 dl) vatten, 25 °C
- 15 g (1 msk) matolja
- 12 g (2 tsk) salt