Surdegslimpa med oliver
- 1 limpa
- 30 min
- 1 tim 40 min
En läcker surdegslimpa blir extra saftig när du tillsätter yoghurt i degen. Sältan av oliverna passar perfekt med ett ordentligt laget färskost på!
Detta är ett recept från en av våra läsare och är inte skapat eller testbakat av KronJäst.
Gör så här:
-
1
Smula ner jästen i 20 °C yoghurt. Rör sedan ner rumsvarm olivolja och surdeg.
-
2
Mät upp mjölet och rör ihop med degvätskan och salt. Knåda till en slät deg och låt sedan jäsa under bakduk ca 90 minuter.
-
3
Skiva upp oliverna. Vänd ur degen och platta ut för hand till en kvadrat. Salta, smula över oregano och fördela ut oliverna i mitten av degen. Vänd in båda sidorna omlott in mot mitten och knöla in sidorna/gavlarna. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.
-
4
Värm ugnen till 250 °C, gärna med en baksten i. Ställ in brödet i 5 minuter och sänk sedan värmen till 200 °C. Låt brödet vara inne i ca 30-35 minuter. Spruta gärna vatten på limpan efter halva tiden så blir det en fin skorpa. Låt svalna under bakduk.
Ingredienser
- 50 g (1 pkt) KronJäst för Matbröd,färsk
- 75 g (1/2 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 300 g (3 dl) naturell yoghurt
- 26 g (2 msk) olivolja
- 180 g (ca 3 dl) vetemjöl
- 180 g (ca 3 dl) grahamsmjöl
- 1,5 dl gröna oliver
- salt
- oregano