Surdegsbröd med vete och råg
- 3 st
- 1 tim
- 4 tim 50 min
Ett bröd för alla surdegsälskare. Här har Håkan Johansson tagit fram ett surdegsbröd där man blandar både råg och fullkornsvete surdeg i ett saftigt bröd med hög syra.
Gör så här:
-
1
Lös jästen i vattnet.
-
2
Blanda alla ingredienser utom saltet 3 minuter långsamt med maskin. När degen gått ihop, öka hastigheten och fortsätt kör ca 4 minuter.
-
3
Tillsätt salt och blanda 3 minuter.
-
4
Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar.
-
5
Vik degen efter en timmes jästid.
-
6
Lägg försiktigt upp degen på mjölat bord och dela degen på tre. Forma degbitarna runda. Låt vila i ca 10 minuter.
-
7
Platta ut degen och forma till en limpa och lägg med skarven upp i en mjölad bakkorg eller bakduk. Låt jäsa ca 2 timmar, eller dubbel storlek.
-
8
Sätt ugnen på 250 °C. Vänd upp brödet på plåt.
-
9
Snitta och sätt in brödet i ugnen och sänkt till 230 °C.
-
10
Grädda ca 25-30 minuter.
-
11
Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 12,5 g (1/4 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 150 g (1 påse) KronJäst Surdeg Råg
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 540 g (ca 9 dl) vetemjöl special
- 180 g (ca 3 dl) rågmjöl, fint
- 20 g (1 msk) honung, flytande
- 22 g (1,2 msk) salt