Surdegsbröd med rostade frön
- 2 bröd eller 4 baguetter
- 35 min
- 4 tim
Ett recept som är både gott och nyttigt. Med fröblandning och surdeg.
Gör så här:
-
1
Rosta fröblandningen i ugnen 200 °C ca 10 minuter, tills de fått lite färg (rostningen förhöjer smaken rejält på fröna).
-
2
Rör ihop jäst, surdeg och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
-
3
Knåda ihop till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig.
-
4
Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt i minst 2 timmar.
-
5
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen.
-
6
Dela degen i 2 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut till önskvärd längd. Avsluta med att rulla bitarna i valfri fröblandning.
-
7
Sätt av på plåt och täck över. Låt jäsa ca 1 timme.
-
8
Sätt ugnen på 260 °C och sätt samtidigt in en form med 0,5 L vatten.
-
9
Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 °C.
-
10
Grädda i mitten av ugnen tills att brödet får fin färg i ca 20-25 minuter.
-
11
Låt svalna på galler.
Tips! Behöver du lite hjälp på traven eller vill lära dig mer så kolla gärna in vår Bakskola. Lycka till med baket!
Ingredienser
- 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk
- 50 g (1 påse) KronJäst Surdeg Fullkornsvete
- 500 g (5 dl) vatten, kallt
- 200 g (3 dl) grahamsmjöl
- 550 g (9 dl) vetemjöl special
- 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
- 20 g (1 msk) olivolja
- 30 g (1,5 msk) honung
Topping
- 120 g rostad fröblandning, t.ex. solrosfrön, linfrön, rågflingor och sesamfrön